shidoshi Jiří Nohel

"Connection"

01.07.2009 13:15

    Zřejmě tento článek bude hodně subjektivní, ale spousta myšlenek vznikla mnohem dříve , než mohly být ovlivněny. Tématem letošního roku je napojení, connection a pokud se mám pokusit to pochopit, snažím se dívat všude kolem sebe. Hledám věci na které tuto myšlenku můžu aplikovat a snažím se na to podívat z co nejvíce možných úhlů pohledu.

    Pro tento článek jsem si vybral něco ze života. Jelikož myšlenka budo je hodně spojená s přírodou, tak se mi přirozeně naskýtá propojení mezi člověkem a psem. Před nedávnem jsem si pořídil pejska , tak moje myšlenky budou opravdu čerstvé, jak je vnímám každý den.

    Každé propojení vzniká za účelem toku informací. To je komunikace. Snad každý ví, že pejsek nemluví, ale některé slovíčka se naučí a velice důležitá je pro něj i intonace hlasu. I to nejmenší štěně pozná kdy se zlobíte a naopak, kdy se radujete. Pejsek jako každé zvíře velice dobře vnímá vaše pohyby, vzdálenost. Mnohdy se vám může zdát, že snad i ví co si myslíte a co chcete udělat.

    Pokud chcete pejska něco naučit musíte ho oslovit co nejvíce možnými způsoby pro něj srozumitelné komunikace. Pak vznikne dokonalé propojení mezi vámi a pejskem. Dosáhnout toto spojení je velice těžké. Pokusím se vysvětlit můj způsob propojení s pejskem, jak se snážím ho navázat já. Na pomoc si vezmu ještě jednu fotografii, která zdánlivě vypadá jednoduše. Z hlediska mého článku je na ní vidět, spoustu důležitých detailů.

     Na takovém pejskovi nejlépe poznáte, když děláte chybu a propojení nefunguje. Pejsek prostě neposlouchá. (-: Nejjednodušší kontakt je pejska k sobě prostě uvázat.  K tomu slouží vodítko. I tak to není ovšem jendoduché. Pejsek vám sice neuteče, ale zároveň kolem vás může dělat salta, nebo co sám chce, v mezích délky vodítka. Je velice důležité nikam ho násilím netahat a zároveň mu nenechávat i moc volnosti.Pokud silně zatáhnete, zapře se a začne se s váma prát. Pokud vytvoříte na vodítku to správné napnutí, cítíte, kdy pejsek táhne nebo povolí mnohem dříve, než je už rozeběhlý pryč. Pak můžete usměrňovat, nikoli tahat, a tím i svým způsobem ovládat. Další kontakt je určitě kontakt očima. Pejsek přeci pozná, jestli se díváte nebo nikoli. Stejně tak pozná , jestli je sledovaný vámi, vašimi myšlenkami nebo jestli  ho sice držíte na vodítku, ale on si může dělat co chce. Těžko ho budete něco učit, když se budete dívat k sousedům a myslet třeba na problémy v práci. Musíte jakoukoli snahu pejska udělat vám něco po vůli náležitě odměnit, pochvalou, pamlskem nebo jeho nepřípustné chování směřovat a tvarovat k chování, které vyžadujete. Na tomto příkladu můžete vidět další způsoby komunikace, stimulace napojení na pejska přes oblíbenou potravu a nebo holou mechaniku, kdy si určité věci musíte vynutit fyzicky. I při mechanickém ovládání musíte dbát určitých zásad a technik. Např. při povelu "sedni" lehce taháte za obojek nahoru a opět lehce tlačíte na zadeček dolů. Když zaberete moc, pejsek je tatam, protože se mu to nelíbí.

    Odměnou celého počínání je poslušnost pejska a věřte, že chvíle kdy s pejskem absolutně nehnete jsou velice časté. Je však nutné rozpoznat, jestli se jedná o vaši chybu, či neposlušnost, která se u pejska nesmí připouštět. Důslednost v tomto směru by měla být pravidlem. Je také možnost, že pejsek je ještě mladý a nevydrží v pozornosti. Tříměsíční štěně jen těžko vydrží dvě hodiny cvičit. Je toho na něj moc nového a on je přeci ještě malý a potřebuje si i hrát. Výcvik je pro něj formou hry, ale které lidské dítě si vydrží hrát s jednou hračkou celý den?

    Jak si celou myšlenku převedete do běžného života a do bojových umění nechám na vás. Každý máme své zájmy, svůj život, své zkušenosti. Hodně štěští v komunikaci. Je důležitá.

Jirka

Kontakt

Jiří Nohel

jinok@seznam.cz

Slavkov u Brna - dospělí
ZŠ, Komenského nám. 495
středa: 18:00 - 20.00 hod.

Vyškov - děti
DDM, Brněnská 7
pátek: 17.00 - 18.00 hod.

Rousínov
Baky fitness centrum
Sušilovo náměstí 367/1
Po - 17.00 až 18.00 hod - děti
Po - 18.00 až 20.00 hod - dospělí

777 871 345

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode